Heb je al de zoveelste spammailtje binnengekregen. En ben je het zat continue spam mailtjes te verwijderen. In dit artikel leg ik kort en bondig uit hoe je spam mails kwijt kunt raken.

Feitelijk hoef je niet veel te doen om van je spam af te komen.  Uiteraard is de beste oplossing: een nieuwe e-mailadres aanmaken, maar dan heb je het probleem niet echt opgelost. Hier een aantal tips waarmee je spam kunt vermijden of spam kunt verwijderen.

Hoe kun je meehelpen aan het bestrijden van spam?


 • Ontvang je regelmatig spam van hetzelfde e-mailadres dan kun je dat melden bij SpamCop: verzamelt informatie over de bronnen van spam en de mensen die meewerken aan de verspreiding hiervan, zowel bewust als onbewust. Na registratie daar kun je je spam doorsturen naar een e-mail adres dat je van hen krijgt en werk je mee aan de bestrijding tegen spam.

  Nog zo’n website is The Inquirer, die over een JavaScript beschikt (Mail Tracker) zodat je in staat bent om spamzenders te traceren. Op de pagina wordt ook uitgelegd hoe je klacht kan indienen over de spam die je ontvangt.

Hoe verwijder je spam?
Je kunt anti-spam software op je computer installeren. Deze anti-spam software filtert met haar filters die jijzelf kunt instellen (en dus kunt verbeteren) spam mailtjes. Hierdoor blijft je inbox schoon, terwijl je spam box alle spam mailtjes bevat. Mocht er toch een spam mailtje door de spam filters komen, geen probleem. Meld het bij de ingebouwde functie van je anti-spam software en diezelfde fout zal niet meer gemaakt worden. Op onze website hebben wij verschillende gratis en betaalde anti-spam pakketten staan:
 • Spamfighter: Spamfighter is 's werelds een van de beste anti-spam software. Hoewel het een betaalde variant heeft, voldoet de gratis versie ook. Dit is echt een aanrader en naar mijn idee de beste gratis anti-spam software van dit moment.
 • SpamBayes: niet slecht, gratis, maar niet echt geweldig. Gewoon normaal, meestal is de anti-spam databasae niet echt up-to-date.
 • Spam Assassin: voor Spam  Assasssin geldt hetzelfde als voor Spam Bayes. Niet overweldigend, maar ook niet slecht. Uiteraard wel gratis!

Wat moet je vooral niet doen om spam mailtjes te verwijderen • Vermijd of reageer nooit op kettingbrieven. Spammers halen daar geregeld de e-mailadressen vandaan en gebruiken die om jou inbox vervolgens vol te pompen met spam.
 • Stuur geen virusmeldingen van je contactpersonen op MSN door. Meestal zijn dit HOAX's en dus nep. Ze zeggen zulke dingen, zodat je hun meestal geïnfecteerde software download. Niet doen dus!
 • Stuur ook geen e-mailbommen of massa’s data tegelijk naar iemand die je spam stuurt. Een echte spammer heeft hier toch zijn verweer. Bovendien kan het zijn dat je het stuurt naar iemand die zelf slachtoffer is van spam. De gegevens in spam berichten zijn meestal niet van de spammers zelf. Terugsturen naar afzender wordt bouncen genoemd.

 • Wat is CC en BCC?


  Bij het maken van een email kun je zowel een adres invullen in het vak CC als in BCC. CC betekent Carbon Copy en BCC betekent Blind Carbon Copy. Stuurt u nu een e-mail naar Jantje en een CC naar Mieke dan zien beiden van elkaar dat de ander het bericht óók heeft gehad. Met het gebruik van BCC gebeurt dat niet. Stuurt u dus een bericht naar Jantje en een BCC naar Mieke dan weet geen van beiden dat de ander het bericht ook heeft ontvangen.In Outlook Express kan je deze functie activeren. Open daarvoor een nieuw e-mailbericht; klik op Beeld en dan op "alle koppen". BCC is van nu af altijd zichtbaar. Het fenomeen van meterslange lijsten met geadresseerden zal dan veel minder voorkomen. Dus ook een goeie stap om spam te bestrijden, spammers gebruiken al die adressen immers voor hun doel!

  Maak een wegwerp adres aan


  Bij bezoeken aan sommige sites wordt je vaak verplicht om je e-mailadres in te vullen. Zo niet, dan kan je bijvoorbeeld niet genieten van de trialversie van hun programma. Ofwel surf je weg ofwel doe je wat gevraagd wordt. Maar dan riskeer je nog maanden reclame die je in feite niet wenst. Hoe kan je dan toch nog die trial uitproberen zonder last te hebben van ongewenste reclame? Op Jetable kan je zo een tijdelijk e-mailadres gratis aanmaken. Je vult je echte e-mailadres in, duidt de tijd aan dat je het wegwerp-adres wilt gebruiken en klikt vervolgens op "Maak mijn eigen wegwerp-adres aan". Bewaar het voorlopige adres zolang die tijd loopt in een tekstbestandje. Hou wel even rekening met de activatietijd.  Als je nu  toestemming hebt gekregen om de trial uit te proberen, komt die bevestiging wel in je gewone mail, maar verdere mails die buiten de “levensduur” van je fake adres vallen lopen verloren. En voor wie denkt lekker anoniem te gaan mailen, hiervoor dient deze site echt niet, je identiteit wordt wel geregistreerd. Zo nu weet je ongeveer wel hoe je spam kunt weren en hoe je kunt helpen om spam de wereld uit te helpen. Hoewel dit nooit helemaal gaat lukken, kun je het wel sterk reduceren. Spam verwijderen is zéker mogelijk met een beetje inzet en een goede anti-spam softwarepakket.