Tegenwoordig kan men kiezen uit een alsmaar groeiend aantal webbrowsers. Naast Internet Explorer zijn Google Chrome, Safari en Opera andere voorbeelden van browsers. Een zeer populaire browser naast Internet Explorer is Mozilla Firefox.

Firefox 4 is momenteel de nieuwste versie. Er zijn een aantal vernieuwingen doorgevoerd ten opzichte van de vorige versie. Het eerste dat opvalt aan Firefox is de interface. Er ontbreekt een menubalk, in plaats hiervan is er een oranje knop linksboven geplaatst.  Deze knop vervangt alle functies die normaal op de menubalk te vinden waren. Functies als een nieuw tabblad openen, favorieten tonen en geschiedenis inzien zijn hier allemaal terug te vinden. Een voordeel hiervan is dat alles overzichtelijk terug te vinden is op één plaats.

Firefox is erg eenvoudig te gebruiken. Illustrerend voor de eenvoud is het instellen van een startpagina. Het icoontje naast de adresbalk kan worden versleept naar het startpagina-icoon, op deze manier kun je de startpagina eenvoudig aanpassen wanneer je maar wilt. Een pagina tot favoriet maken is ook erg simpel, in Firefox wordt dit een bladwijzer genoemd. Je kunt op het sterretje naast het webadres klikken, in één klik kun je dus een pagina toevoegen aan je bladwijzers. Ook is er een aparte knop rechtsboven waar je een overzicht krijgt van jouw bladwijzers. Uiteraard is er ook een zoekbalk rechtsboven, hier kan eenvoudig een zoekmachine van jouw keuze worden toegevoegd.  Verder verloopt het navigeren met tabbladen ook erg soepel. Tabbladen kunnen gemakkelijk geopend en gesloten worden. App-tabbladen kunnen gebruikt worden om bepaalde webpagina’s automatisch te laten starten bij het openen van Firefox, deze app-tabbladen verschijnen dan als kleine icoontjes boven de adresbalk.

 Om geheel anoniem te blijven is een speciale functie in Firefox, genaamd privénavigatie. Aan de hand van deze functie slaat Firefox geen gegevens op over de websites die u bezoekt heeft. Add-ons zijn kleine applicaties in Firefox, de applicaties kunnen bijvoorbeeld bestaan uit prijsvergelijkingen, weerberichten of applicaties die uw Facebook-profiel bijwerken.
Als laatste is er ook een goede pop-upblokkering aanwezig. Vele pop-ups worden automatisch door Firefox herkend en geblokkeerd.

 

Voordelen:
- Layout
- Snelheid
- Tabbladennavigatie
- Pop-upblokkering
- Privenavigtie

 Nadelen:
- Geen ActiveX ondersteuning

 

Systeemvereisten:

Windows

Windows 2000

Windows XP

Windows Server 2003

Windows Vista

Windows 7

Mac

Mac OS X 10.5

Mac OS X 10.6

Linux

 Software vereisten

 Firefox werkt alleen met de volgende pakketten:

GTK+ 2.10 of hoger

GLib 2.12 of hoger

Pango 1.14 of hoger

X.Org 1.0 of hoger (1.7 of hoger is aanbevolen)

libstdc++ 4.3 of hoger

 

Voor optimale functionaliteit raden wij u de volgende pakketten aan:

NetworkManager 0.7 of hoger

DBus 1.0 of hoger

HAL 0.5.8 of hoger

GNOME 2.16 of hoger


Downloadlink: http://www.mozilla-europe.org/nl/

Versie: Firefox 4